عکسهای ماکروگرافی دنیایی را به تصویر میکشند که در حالت عادی برای انسان قابل مشاهده نیست. این عکسها در اکثر مواقع سرشار از شگفتی هستند و بیننده را متعجب میکنند. امروزه با گسترش استفاده از اینترنت و شبکههای اجتماعی، این سبک از عکاسی مجال بیشتری برای دیده شدن یافته است. علاقهمندان زیادی در سر تا سر جهان وارد حوزهی عکاسی ماکرو شده و تصاویر کمیابی را به ثبت میرسانند. در این مقاله دربارهی عکاسی ماکروگرافی صحبت کرده و نکات مهمی را در این زمینه از عکاسی بیان میکنیم.
عکاسی ماکروگرافی چیست؟
عکاسی ماکرو به نوعی از عکاسی گفته میشود که در آن سوژههای کوچک، به صورت بزرگتر یا به اندازهی ابعاد طبیعی به تصویر کشیده شوند. در نتیجه بسیاری از جزئیاتی که با چشم قابل مشاهده نیستند، در عکسهای ماکروگرافی قابل مشاهده خواهند بود. حتما شما هم عکسهای زیادی از حشرات و گیاهان از نمای بسیار نزدیک دیدهاید که به زیبایی و هنرمندانه گرفته شدهاند، چنین تصاویری نمونههایی از عکاسی ماکروگرافی هستند. عکاسان در این شیوه از عکاسی اغلب گیاهان، حشرات و بعضا جواهرات را هدف قرار میدهند.
نکات و تجهیزات لازم برای عکاسی ماکرو
1- انتخاب لنز مناسب
هر لنزی برای ماکروگرافی مناسب نیست. برای این کار ابتدا باید برای دوربین خود لنز “ماکرو” تهیه کنید. حداقل لنز لازم برای ماکروگرافی، باید بزرگنمایی 1:2 داشته باشد. لنز با بزرگنمایی 1:1 از انعطاف بیشتری برخوردار است و میتواند گزینهی مناسبتری باشد.
2- رعایت فاصلهی مناسب
فاصله در عکاسی ماکروگرافی اهمیت زیادی دارد، فاصلهی بیش از اندازه نزدیک موجب ترساندن سوژه شده و ممکن است آن را از دست بدهیم. کم شدن نور از دیگر معایب نزدیکی بیش از حد به سوژه میباشد. بنابراین باید لنزهایی را برای این نوع از عکاسی انتخاب کنید که فاصلهی کانونی بالایی داشته باشند. لنزهایی با فاصلهی کانونی 100 إلی 150 میلیمتر انتخابهای مناسبی هستند و قیمت مناسبتری نسبت به لنزهایی با فاصلهی کانونی بیشتر دارند.
3- فیلتر کلوزآپ
در صورتی که امکان تهیهی لنز ماکرو را ندارید، میتوانید از فیلتر کلوز آپ (دیوپتر) به جای آن استفاده کنید. این ابزار با پیچ شدن به لنز دوربین، امکان عکاسی ماکرو را فراهم میآورد.
4- انتخاب نقطهی فوکوس مناسب
انتخاب نقطهی فوکوس در عکاسی ماکرو اهمیت زیادی دارد. نقطهی فوکوس در عکاسی میتواند دیدگاه عکاس و ویژگی مورد توجه او را به تصویر بکشد. تصاویری که نقطهی فوکوس در آنها به درستی انتخاب و تنظیم شده است، زیباتر، حرفهایتر و تأثیرگذارتر هستند.
5- انتخاب پس زمینهی مناسب
هر چند در عکاسی ماکروگرافی بیشتر توجه به سوژه است، اما باید برای آن زمینهی مناسبی را هم در نظر گرفت. عکاسان ماکرو معمولا دوربین را به شکلی تنظیم میکنند که تصویر پس زمینه به صورت مبهم دیده شود. این موضوع باعث میشود سوژهی اصلی بیشتر مورد توجه قرار بگیرد. با این وجود باید تصویر پس زمینه به صورت هماهنگ با سوژه انتخاب شود.
سخن پایانی…
عکاسی ماکروگرافی کار سادهای نیست و نیاز به داشتن مهارتهای مختلف عکاسی از جمله تنظیم نور و انتخاب زاویهی مناسب، در نظر گرفتن عمق میدان کافی، انتخاب سوژهی مناسب و … دارد. علاوه بر این تمامی موارد گفته شده در این مقاله هم نیاز به کسب مهارت کافی دارند. اما جای نگرانی نیست، فراگیری مهارتهای عمومی عکاسی و تمرین کردن در زمینهی عکاسی ماکرو میتوانند شما را به یک عکاس ماهر در زمینهی عکاسی ماکروگرافی تبدیل کنند.